22 Aralık 2011 Perşembe

opsiyon fiyatini etkileyen faktorler


Hisse senedi opsiyonunun fiyatını etkileyen 5 faktör bulunmaktadır[1]:

Hisse senedinin spot piyasa fiyatı: İster alım opsiyonu ister satım opsiyonu olsun, opsiyonun kullanılmasıyla elde edilecek gelir, kullanım fiyatı ile menkul kıymetin spot piyasa fiyatı arasındaki fark kadar olacaktır:

Alım opsiyonlarında: Hisse senedinin fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki fark hisse senedinin lehine değiştikçe, alım opsiyonunun fiyatı yükselecektir. Hisse senedinin fiyatı yükseldiğinde opsiyonun kullanılmasıyla elde edilecek gelir de artacaktır. Öte yandan, hisse senedinin fiyatı düştükçe yatırımcının opsiyonu kullanmakla elde edeceği gelir de azalacak ve opsiyonun fiyatı düşecektir. Dolayısıyla, hisse senedinin fiyatı ile alım opsiyonunun fiyatı arasında doğru orantılı bir ilişki mevcuttur.

Satım opsiyonlarında: Hisse senedinin fiyatının yükselmesi ile opsiyonun değeri olumsuz etkilenecektir. Hisse senedinin fiyatı yükseldikçe opsiyonun kullanılmasıyla elde edilecek gelir de gittikçe düşecektir. Tersi bir durum ise, satım opsiyonu almış olan yatırımcının beklentisinin gerçekleştiğini ifade etmektedir; yatırımcı, spot piyasada fiyatların düşmesine rağmen  elindeki hisse senetlerini piyasaya göre daha yüksek fiyattan opsiyonu yazan tarafa satarak kar edecektir.

-  Kullanım fiyatı
-  Vadeye kalan süre
-  Hisse senedinin volatilitesi(değişkenliği)
-  Risksiz faiz oranı
-  Temettü


[1] Sermaye Piyasası ve Borsa Temel Bilgiler Kılavuzu, İ.M.K.B. Yayınları, İstanbul, 2002

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder